Een blik in de moestuin – Het voorjaar

Een blik in de moestuin – Het voorjaar

Het voorjaar komt langzaam opgang. Elke ochtend word ik wakker van vogel gezang. Werkelijk prachtig om zo de dag te beginnen. Als ik in de tuin kijk zie ik de vogels volop heen en weer vliegen met takjes. Ook onze houtduif is al druk in de weer met het maken van een nest. Elk jaar in dezelfde boom. De paadjes in de moestuin, van houtsnippers, worden omhoog gewoeld door een merel opzoek naar wormen.

Met bloesem aan de Japanse kers en knoppen van de hortensia die open barsten, moet ik nu toch echt beginnen met voorzaaien. Het hele jaar spaar ik WC-rolletjes om daarin mijn zaadjes op te kweken. Het verteert als je het in de grond zet en zo beschadig je de wortels niet. Niet alle groenten zijn daar geschikt voor zoals bietjes, die moeten in de breedte groeien en dat gaat niet in zo’n nauwe rolletje. De pootaardappels staan voor ongeveer vier weken voor te spruiten in eierdozen. Elk jaar is het weer een verrassing met wat voor soort ik thuis kom. Dit jaar zijn het Ditta pootaardappels. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen. Ze houden in ieder geval van veel compost en dat komt goed uit, want eind maart is een gratis compost dag bij de gemeente Lelystad. Daar halen we dan een aanhangwagen vol van, heerlijk voor de tuin!

Een hele berg wc rolletjes!

De peultjes, erwten en sucker snaps ga ik al vast voorzaaien. Dat doe ik niet in de volle grond want we hebben een paar vreet grage houtduiven die maar wat graag de bonen uit de tuin pikken. Nee, eerst maar zorgen dat het een plantje wordt en als het drie á vier blaadjes heeft, kunnen ze de grond in. Ook dan is het oppassen geblazen want het blad smaakt zo lekker naar bonen. Heerlijk om zelf een blaadje te knabbelen. Maar we gaan voor de boontjes dus worden ze beschermd met een net totdat ze groot genoeg zijn.

Pootaardappels voorspruiten

Natuurlijk moeten we de sla en de snijbiet niet vergeten. Het eerste maaltje smaakt zo heerlijk puur. Dat is met de bloemkool niet anders. Nu begrijp ik ook dat rupsen daar zo gek op zijn :). Als ze de bloemkool hebben gevonden dan gaan ze flink aan het werk. Ze boren gaten door het frisse witte en laten een vieze groene drab achter. Natuurlijk kan je spuiten maar dat is niet mijn ding. Ik loop liever elke dag door mijn tuintje en haal de rupsen weg. Als ik een bloemkool gerooid heb laat ik de restanten staan. Daarop mogen ze hun gang gaan. Zo hebben de vogels ook wat lekkers te eten!       

Ook insecten hebben we in de moestuin nodig. Van de week zag ik dat één van mijn honden zat te spelen met een hommel! Het beestje zat helemaal onder het natte kleizand. Heb hem toen snel boven op het zwarte dak van het kippenhok gezet. Zo kon hij opdrogen en op adem komen. Want zeg nou zelf…die hommels hebben we ook nodig in de tuin dus daar ben ik zuinig op. Na een tijdje poetsen en fladderen met zijn vleugels, vloog hij weg. Dit jaar maar weer veel bloemen zaaien.

Zo zijn er weer heel wat werkzaamheden die gedaan kunnen worden. Ik kijk nu al uit naar de eerste oogst!!

Comments are closed.