Een blik in de moestuin – Teeltplan

Een blik in de moestuin – Teeltplan

Het is weer februari en de winter laat nog op zich wachten. Veel regen, flinke stormen en temperaturen die bij de herfst horen. Maar wat gebeurt er allemaal in de tuin? De peterselie, nog volop in de groei, staat erbij als of er niets is gebeurd. De rabarber die was afgestorven in de herfst is nu al in volle groei. Ook zie ik een piepklein bonen plantje opkomen dat ontwikkeld is door gevallen zaad van het vorige seizoen. Wat leuk! Maar hoe kan een mens een teeltplan maken voor het komende jaar als alles zo van slag is?

Niet alleen de planten zijn de weg kwijt, ook de dieren. Van de week, tijdens een wandeling met mijn honden, kwam ik in de straat een hele dikke kikker tegen. Helemaal van slag dat beest, hij hoort nu in winterslaap te zijn. Arme stakker….zo midden op straat. Heb hem snel in de berm gezet. De volgende dag zag ik verderop in de straat zijn soortgenoot…..maar dan plat gereden :(. Gelukkig heb ik zijn vriendje de vorige dag nog kunnen redden.

De peterselie van vorig jaar?!

Als ik s’ochtends wakker wordt hoor ik de vogels al het hoogste lied zingen. Dit is toch niet normaal, het is toch nog geen voorjaar? Zouden we misschien weer een droog voorjaar krijgen? Hoe krijg ik al dat zaad in beweging om tot een volwaardige plant te laten groeien? Ik maak mij zorgen over de toekomst. Zal dit zo doorgaan? Ik hou mijn hart vast. Maar goed, niet bij de pakken neer zitten maar schouders er onder en aan de gang gaan.

Ik ben al wat laat om mijn teeltplan te maken. Ik had al verschillende dingen willen voorzaaien zoals prei, pluksla, rucola, spinazie, peultjes en de overheerlijke erwten. Daar kom ik later, in een ander bericht, nog eens op terug.

De indeling van de moestuin moet weer aangepast worden. De moestuin is in 6 vakken verdeeld die, tegen de klok in, elk jaar gewisseld wordt van groente. Zo houd ik mijn grond gezond. Ook laat ik het zoveel mogelijk met rust. Ik bedek het met gevallen bladeren en groenteresten zodat de wormen naar boven komen om het op te ruimen. Hierdoor ontstaat er lucht in de grond en wordt het zachter. Het ziet er misschien wel wat rommeliger uit maar het is beter. Het beschermt bijvoorbeeld tegen regeninslag want dat maakt de grond compacter. Zou je gaan spitten dan verander je de structuur van de grond. Wormen komen naar boven of gaan door een schep in tweeën, terwijl je ze juist in de grond hun werk moet laten doen.

Maar eerst moet ik een teeltplan maken zodat ik weet waar ik moet mesten. Erwten en bonen hebben in de winter oude mest of compost nodig en het bed van de koolgewassen wordt bestuift met kalk. Ook moet ik kijken wat voor zaad ik nog in huis heb en wat ik het komende jaar wil neerzetten. Ik zet alleen neer wat ik lekker vind, en dat is heel wat 😉. Vergeet niet dat groente van je eigen tuintje lekkerder smaakt dan groente uit de winkel. Dus hou je niet van spruitjes…probeer het toch maar eens, ze smaken echt heel anders. Verder is het ook leuk om nieuwe groentes uit te proberen. Er zijn veel vergeten groentes die nu weer ‘hip’ zijn zoals aardpeer, pastinaak, rammenas, palmkool, snijbiet en schorseneren. Elke jaar zit ik weer te kijken voor nieuwe groentes. Dat is heel wat gesnuffel op internet.

Al deze werkzaamheden doe je dus in de wintermaanden, maar ja zeg nou zelf, hebben we nog wel een winter? Ik denk dat ik nu maar eens aan de gang ga met mijn teeltplan….heb zin in het voorjaar! 🙂

Comments are closed.