Een blik in de moestuin – Onrust of toch niet?

Een blik in de moestuin – Onrust of toch niet?

Door het Corona virus is er veel onrust in de wereld. Maar als je de moestuin in kijkt lijkt het alsof er niks aan de hand is. De knoppen aan bomen en struiken vormen zicht tot piep kleine blaadjes. Alles wordt langzaam groener. Ook de dieren gaan gewoon verder met hun dagelijkse bezigheden. De haren van de honden, die ik in het voederhuisje stop, worden door de vogels meegenomen om het nestje comfortabeler te maken. Ook de takjes uit het bosgebied worden zorgvuldig uitgezocht. Het is een genot om te zien hoe druk ze zijn. Ja alles gaat gewoon door, zo ook het zaaien en planten.

In de kas, die nog maar net is neergezet, staan de eerste plantjes. Bloemkool, spitskool,  broccoli en lekkere sla. De zon schijnt weelderig naar binnen waardoor het er heerlijk warm wordt. Buiten waait een koude wind. Toch blijft het aangenaam in de kas. De geur van vochtige grond en de warmte geven een ontspannen en fijn gevoel. Ik denk dat ik er maar een stoel ga neerzetten. Nu begrijp ik ook dat mijn ouders al vroeg in het voorjaar in de kas zaten met hun stoeltjes. Lekker aan een kopje koffie of thee. Zo zie je maar, de geschiedenis herhaalt zich.

Buiten in de moestuin zijn de bedden bijna klaar voor gebruik. Meestal wacht ik tot we compost kunnen halen bij de gemeente, maar door alle toestanden in de wereld gaat dat niet door. Zelf ben ik ook bezig om compost te maken. Maar die is nog niet klaar. Met een bokashi emmer fermenteer ik het keuken afval. Alles wat ik aan schillen, thee blaadjes, en ander organisch afval heb, stop ik er in. Bij elke laag strooi ik een laagje starter, wat eruit ziet als zemelen, over het afval. Het ruikt precies als zuurdesem deeg, wat ik voor het maken van een brood in mijn koelkast heb staan. Als de emmer eenmaal vol is laat ik hem nog drie weken staan. Daarna gaat de hele massa op de mesthoop om vervolgens verder te fermenteren samen met ander tuinafval.

Natuurlijk ben ik niet alleen maar bezig met de moestuin. Ook het snoeien en verplaatsen van bomen of struiken zijn werkzaamheden in een tuin. Twee beukenhaag struikjes waren dood gegaan. Nu staan er weer nieuwe die elke dag water nodig hebben zodat de wortels kunnen groeien.

Ook het gras moet nodig gemaaid worden. Paadjes vegen en onkruid weg halen. Maar niet te netjes maken want we willen wel bezoek krijgen van alle dieren. Kikkers, salamanders en hommels die zo graag in de houtsnippers weg kruipen. Ze zijn allemaal welkom. Vanochtend zag ik nog een bonte specht in de boom, druk opzoek naar insecten. Wat kan een mens daar van genieten.

De voorspellingen zijn dat het de komende dagen nog gaat vriezen. Al mijn jonge zaaisel kan dan nog niet naar buiten. Ze moeten eerst af gehard worden (langzaam wennen aan de kou) voor een definitieve plek in de tuin. Overdag gaan ze naar buiten en in de avond weer naar binnen. Maar ik kan alvast het rasterwerk voor de peulen neerzetten. Dan kunnen ze gepland worden wanneer het niet meer vriest. Ook de kleine tomaten plantjes kunnen in een groter potje gezet worden. Ze krijgen een plek in de kas want regen op hun bladeren houden ze niet van. Vorig jaar had ik ze buiten staan maar dat was geen succes. Toen er eenmaal tomaten aan zaten kregen we een lange regen periode. Het was als of ze al het water opzogen om vervolgens uit elkaar te barsten. Nee, dit jaar staan ze binnen en hoop ik dat we lekker kunnen smullen van de frisse tomaatjes. Ondanks de onrust in de wereld….

Comments are closed.